پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: در سند تخصیص سد طالقان، حقابه استان برای مصارف کشاورزی ۱۵۰ میلیون متر مکعب است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، ستوده در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه قزوین افزود: حقابه استان قزوین در گذشته حدود ۲۷۸ میلیون متر مکعب بوده که پس از احداث سد طالقان در سال ۱۳۸۵، این عدد تثبیت شده است.
وی اضافه کرد: در سال ۱۳۹۴، بازنگری در سند تخصیص سد طالقان صورت گرفت که دلیل آن تغییر نوع مصرف بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: بر اساس سند بازنگری شده، ۶۰ میلیون متر مکعب برای شرب، ۱۵۰ میلیون متر مکعب برای کشاورزی و حدود ۶۴ میلیون متر مکعب سهمیه زیست محیطی است که به رودخانه طالقان جریان یافته و در نهایت به شاهرود میریزد.
به گفته ستوده، از سهمیه زیستمحیطی، حدود ۲۵ میلیون متر مکعب برای استان قزوین مصرف میشود.
به گفته وی، استانهای تهران و البرز در مجموع حدود ۱۵۰ میلیون متر مکعب برای آب شرب از این سد سهمیه دارند.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین، این استان جزو ۴-۵ استان اول کشور با کمترین میزان بارندگی است.
ستوده افزود: در شرایط کمبود آب، اولویت اصلی سد طالقان تامین آب شرب سه استان قزوین، تهران و البرز است.
وی اضافه کرد: با وجود پیگیریهای استاندار قزوین و جلسات متعدد با وزیر نیرو و سایر مسئولان، تخصیص آب کشاورزی با محدودیتهایی مواجه بوده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: با این حال، ۲۰ میلیون متر مکعب آب کشاورزی به موقع و بر اساس نظر تعاونیهای آببر و نمایندگان کشاورزان از سد طالقان رهاسازی شده است.
ستوده اضافه کرد: این میزان آب در سه مقطع و بر اساس درخواست کشاورزان در اختیار آنان قرار خواهد گرفت تا بتوانند در طرحهای کشت خود از آن بهره ببرند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: با احتساب ۲۰ میلیون متر مکعبی که اخیراً رهاسازی شده، در مجموع ۸۰ میلیون متر مکعب آب سطحی در سال زراعی جاری به بخش کشاورزی اختصاص یافته است.
ستوده اضافه کرد: با این حال، این میزان برای تامین کامل نیازهای کشاورزی کافی نیست و کشاورزان مجبور به استفاده از چاههای عمیق هستند.
وی اضافه کرد: در این شرایط، کشاورزان باید با استفاده از روشهای نوین آبیاری و کشت محصولات کمآببر، تلاش کنند تا با کمترین میزان آب، بیشترین بهرهوری را داشته باشند.
کاهش ۴۰ درصدی آورد سد طالقان
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین، آقای ستوده، با اشاره به کاهش صد میلیون متر مکعبی حجم آب سد طالقان نسبت به سال گذشته و رسیدن آن به ۲۲۰ میلیون متر مکعب، گفت: این کاهش به معنای ۴۰ درصد کاهش در آورد سد نسبت به سال گذشته است.
ستوده اضافه کرد: از حجم ۲۲۰ میلیون متر مکعبی فعلی مخزن سد، ۱۰۰ میلیون متر مکعب حجم مرده محسوب میشود که برای پایداری سد قابل برداشت نیست و حدود ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب قابل برداشت باقی میماند.
وی توضیح داد که در شرایط نرمال یا ترسالی، استان قزوین از سد طالقان بیش از ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب برداشت کرده است، اما در سال جاری به دلیل خشکسالی، تخصیصها با محدودیت روبهرو شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین تاکید کرد که در شرایط عادی، تخصیص آب سد طالقان دچار تغییر نمیشود، اما حجم آبی که بر اساس آن سند تخصیص قابل برداشت است، با توجه به آورد سالانه رودخانه و شرایط مخزن سد، تنظیم و برنامهریزی میشود.
وی در پاسخ به سوالات در خصوص دلیل رهاسازی آب از سد، توضیح داد که میزان برداشتها و رهاسازیها باید با توجه به وضعیت آورد آب و میزان آب قابل دسترس در مخزن، مجدداً برنامهریزی و به روز شود.
آبگیری سد بالاخانلو تا پایان تیرماه
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: استاندار، با تأکید بر همکاری دولت و دستگاههای اجرایی، در مدیریت بحران کمآبی در استان نقش مؤثری ایفا کرده است. او اصولاً فضای همدلی و همراهی را در بین مسئولان ایجاد کرده و هر هفته گزارشگیری مستمر در حوزه آب انجام میشود.
ستوده اضافه کرد: سیاستهای وی، شامل پیگیریهای مستمر در حوزه سد نهم و سد طالبان، و همچنین برنامههای آبرسانی به روستاها و شهرها، موجب شده است که وضعیت تامین آب بدون تنش خاصی ادامه یابد. تلاشهای صورت گرفته در چند ماه اخیر، منجر به توزیع رضایتبخش آب در میان مردم شده است.
وی اضافه کرد: یکی از اقدامات مهم، در نظر گرفتن اعتبار لازم برای آبگیری سد بالا خانلو است. این سد که نقش بسیار حیاتی در تامین آب استان دارد، قرار است تا پایان تیرماه امسال آبگیری نهایی را انجام دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین گفت: رویکرد کلی دولت، انعطافپذیری در تخصیص اعتبارات است؛ به گونهای که در صورت تامین به موقع منابع مالی، پروژهها در کوتاهترین زمان ممکن به بهرهبرداری برسند. پیشبینیها حاکی از تکمیل تمام زیرساختهای مربوطه تا پایان سال آینده است.
به گفته ستوده، سد بالا خانلو، ظرفیتی حدود پنج میلیون مترمکعب دارد و نقش مهمی در تامین بخش عمدهای از نیازهای آب شرب استان ایفا میکند.
وی اضافه کرد: همچنین، سد طالقان با تخصیص ۶۰ میلیون مترمکعب در کنار این سد، در تامین آب شهرها و روستاهای قزوین نقش کلیدی دارد.